Christiane uit Brazilie kan weer lachen, Geor Hering helpt

Times of Suriname
04/05/2005

Christiane uit Brazilië kan weer lachen
Constantin Foundation helpt

Paramaribo – Het Ministerie van Sociale Zaken verleent op humanitaire gronden – en eenmalig – hulp aan de Braziliaanse Christiane die enkele dagen geleden van een zevenmaands kind beviel in het ’s Landshospitaal, maar de ligkosten voor het kind niet kan ophoesten.

Een medewerker op het ministerie benadrukt dat hiermee geen precedent wordt geschapen om voor personen die illegaal in het land vertoeven medische kosten te vergoeden. Het besluit werd genomen na bemiddeling van directeur Geor Hering van de Constantin Foundation.

Na een artikel over de hopeloze situatie van de Braziliaanse moeder in de editie van gisteren te hebben gelezen, stelde Hering meteen alles in het werk om haar te helpen. Omdat de baby, een jongen, te vroeg is geboren, moet hij ruim tien dagen in de couveuse doorbrengen.

De kosten die daarmee gepaard gaan, bedragen ruim SRD 2.500.De medewerker zegt dat rekening is gehouden met het feit dat de moeder voorlopig zonder inkomen zit en nu ook niet kan werken, omdat ze pas is bevallen. Christiane barstte in tranen uit toen ze te horen kreeg dat ze zich niet langer zorgen hoef te maken over de ziekenhuiskosten van haar baby.

Ze zegt dank verschuldigd te zijn aan vooral de Constantin Foundation en het Ministerie van Sociale Zaken. Christiane werd drie jaar geleden door een ronselaar naar Suriname gebracht en kwam in het binnenland in de prostitutie terecht. Haar werkgevers hebben hun belofte om haar verblijfszaken te regelen bij Justitie, nooit in orde gemaakt, waardoor ze nu illegaal in het land vertoeft.