Geor Hering betaalt alle kosten doodzieke vrouw die niet geholpen kan worden door Sociale Zaken

 

Dagblad Suriname
18/02/2005

Geor Hering ontfermt zich over ernstig zieke vrouw

Paramaribo – De zieke Guyanese vrouw waarvan DBS gisteren melding maakte, is in opdracht van Geor Hering met spoed van haar woning naar het ’s Lands Hospitaal overgebracht.

De vrouw die al 23 jaren illegaal in Suriname verblijft, lijdt aan baarmoederhalskanker en heeft dringende medische zorg nodig. Omdat zij illegaal is, heeft zij geen dokterskaart van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en werd om die reden door verschillende zorginstanties geweigerd.

Geor Hering van de Constantin Foundation zegt aan DBS dat hij zich het leed van deze vrouw erg heeft aangetrokken en heeft besloten om haar met alle medische voorzieningen te helpen.

Hering heeft gisteren, toen hij over de toestand van de vrouw in DBS had gelezen, direct contact gezocht en in overleg getreden met medewerkers van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Van Sociale Zaken heeft hij het verzoek gekregen om deze vrouw te helpen, omdat het ministerie haar formeel niet kan helpen, aangezien zij illegaal in Suriname verblijft.

Het blijkt dat ze al eens door Sociale Zaken geholpen is en toen was haar familie geadviseerd om haar verblijf in Suriname te regelen.

Nu blijkt dat de familie dit heeft nagelaten, waardoor zij in deze toestand is geraakt, aldus Hering. Het ’s Lands Hospitaal heeft bevestigd dat de vrouw opgenomen is.

Hering zegt dat hij alle kosten zal betalen en als zij voor behandeling naar het buitenland moet, zullen wij ook die kosten voor onze rekening nemen, aldus Hering.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zei het volgende,

‘De ambtenaren van Sociale Zaken hebben hier geen schuld. Deze mensen hebben volgens de regels gehandeld, wel een beetje zwart wit, maar wat erger is, is dat zo’n vrouw door het ziekenhuis wordt weggestuurd’.

‘Hier moet wel iets gebeuren want een medische instelling mag zulke zieke mensen niet zomaar wegsturen. Het ziekenhuis moet eerst zorg verlenen en dan naar de kosten kijken. Het zou te gek zijn dat een arts aan een patiënt eerst om geld gaat vragen alvorens die te behandelen. Een arts zijn primaire taak is het behandelen van zieke mensen’, aldus Somohardjo.