Hering: Brunings te laat weggestuurd naar Nederland

De Ware tijd
Dinsdag 11 augustus 2009

Gezondheid Brunings verslechterd

Paramaribo – De gezondheid van de 43-jarige Ingrid Brunings gaat elke dag bergafwaarts. Geor Hering, directeur van Constantin Foundation, zegt desgevraagd dat hoewel werd ingezien dat het al te laat was voor Brunings, toch nog een kans is gewaagd haar weg te sturen voor verdere behandeling.

 

De zieke is gisteren precies een week geleden met tussenkomst van de Staat samen met haar partner naar Nederland vertrokken om verdere hulp te zoeken in Nederland. Vorig jaar was zij uitbehandeld door artsen in Columbia. Brunings, moeder van vier kinderen, lijdt aan tongkanker. Momenteel verblijft Brunings in Amsterdam bij familieleden. Dagelijks krijgt zij speciale vloeibare voeding thuis bezorgt van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. “Ze is te laat vertrokken”, zegt Hering. “Vanwege omstandigheden hebben we te lang gedraald.” Maar toch geeft hij de moed niet op. “Er is nog een kans op herstel”, zegt hij vol vertrouwen. Morgen is de grote dag. Dan zal Brunings precies horen of ze nog geholpen kan worden. “Ze heeft morgen een belangrijk gesprek met alle specialisten en dan zal ze verder horen of ze wederom geopereerd zal worden of als er een andere behandelmethode zal worden toegepast.”

 

Mocht dat het geval zijn, dan zullen er fondsen gezocht moeten worden, zegt Hering. Tot nu toe zijn de garantiegelden van de Ingrid Brunings stichting, de Constantin Foundation en de Staat niet toereikend om de medische kosten te dekken. Intussen heeft nog een donateur zich gemeld en voor 5.000 euro garant gestaan voor de medische kosten van Brunings in Nederland.

 

Hering blijft nog steeds bij zijn standpunt dat er een structurele regeling moet komen voor de kleine groep mensen die uitbehandeld zijn in en door Colombia en toch niet volledig hersteld zijn. Deze groep loopt de kans tussen wal en schip te raken. “De overheid verricht wel goed werk”, zegt hij. “En Colombia is ook een goede optie”. Hering is tot deze conclusie gekomen, omdat hij van een aantal mensen die eerder ook naar dit land zijn uitgezonden, heeft vernomen dat de ontvangst en begeleiding tot nu toe goed zijn.-.