Hering genomineerd voor Amerikaans award

 

Dagblad Suriname
22/04/2005

Hering genomineerd voor Amerikaans award

Geor Constantin Hering, directeur van de Constantin Foundation, is deze week genomineerd voor een anti-rook award,die werd uitgereikt door de Pan American Health Organisation (PAHO) in de Verenigde staten van Amerika.

Deze award wordt uitgereikt in het kader van de ‘World No Tobacco Day 2005’ op 31 mei. De nominatie van deze belangrijke prijs is gebeurd op instignatie van het artsenteam van de Foundation en een groot aantal personen die met behulp van Hering zijn gestopt met het gebruik van tabaksproducten.

In een schrijven aan de gezondheidsorganisatie geven de artsen aan dat Hering zich de afgelopen vijf jaren enorm heeft ingezet om rokers in Suriname van hun verslaving af te helpen.

Ook heeft hij persoonlijk aan verschillende anti-rook projecten meegewerkt. Eén van de belangrijke projecten waarvoor hij zich heeft ingezet is ‘het quit & win project’ in de jaren 2002 en 2004. Deze anti-rook contest is beide jaren georganiseerd door de Pan American Health Organisation in samenwerking met andere lokale organisaties.

Het ‘quit & win contest’was een groot succes in Suriname. Er waren honderden deelnemers en een groot gedeelte van hen is daadwerkelijk gestopt met roken. Hering heeft tijdens deze contest tabakgebruikers persoonlijk bijgestaan bij dit moeilijke proces. Ook is de organisatie van Hering, de Constantin Foundation, al geruime tijd bezig met verschillende anti-rook campagnes.

De Foundation heeft een medisch team die mensen kosteloos adviseert hoe ze kunnen stoppen met roken. Per jaar komen er circa zeshonderd mensen over de vloer van de organisatie, die aangeven te willen stoppen met deze verslavende bezigheid.

Ook probeert de organisatie via verschillende televisieprogramma’s en brochures de gemeenschap bewuster te maken over de gevaren van het roken. Verder heeft Constantin in het recente verleden diverse anti-rook, informatie-ochtenden verzorgt op basisscholen in groot Paramaribo. Ook is aan de regering bij verschillende gelegenheden gevraagd om de accijnzen op tabaksproducten te verhogen. Verder probeert de Foundation druk uit te oefenen op de beleidsmakers om op korte termijn de ‘WHO Frame Work on Tobacco Control’ te ratificeren.

Vooral het verhogen van de prijzen van sigaretten zou een drempelverhogend effect moeten hebben op kapitaalarme jongeren die willen roken.

Desgevraagd zegt Hering heel erg verheugd te zijn met deze nominatie. ‘Het is echter niet alleen mijn persoon maar ook andere mensen van verschillende andere organisaties zoals de PAHO die zich inzetten voor een rookvrije Suriname’. Hij geeft als voorbeeld aan dat ook Prim Rithoe, officer bij de PAHO Suriname, zijn collega’s en het bureau Alcohol en Drugs ook ontzettend veel goed werk verrichten. ‘Deze nominatie is voor mij een steun in de rug en zal me nog meer motiveren om mensen te wijzen op de nare gevolgen van het roken’, aldus Hering.