Hering helpt hondenhok familie

 

Times of Suriname
05/02/2007

Barbaars situatie in Commewijne. Broer en zus wonen in ‘hondenhok’

Commewijne – Freddie en Cecilia Samson,beiden boven de 60,wonen al enkele maanden in een ‘hondenhok’ in Commewijne, nadat hun huis instortte. Het optrekje dat stinkt en krioelt van ongedierte is indertijd opgezet door buren die zich het lot van deze mensen aantrokken.

“Het is een grote schande voor Suriname. Dat zoiets mogelijk is en er personen zijn die hun mond vol hebben dat het goed gaat in het land. Dit mag en kan niet. Hier moet direct iets aangedaan worden. Terugdringing van de armoede zou de meeste prioriteit moeten hebben bij de regering. Dit geval staat niet opzichzelf, maar is en structureel probleem.” Zo reageerde gistermorgen het team van de Constantin Foundation dat een bezoek bracht aan de familie die leeft in het ‘hondenhok’. Geor Hering,directeur van de Constantin, reageerde geschokt op de situatie die hij daar aantrof.

 

“De stank is ondraaglijk. Die meneer en zijn zus moeten tussen de ratten en de kakkerlakken leven.” Het team was daarop uitgenodigd van Louis Vismale en Ron Duisker van het bekende tv-programma 1 voor 12. “Die arme meneer heeft een kat waarmee hij slaapt die hem moet beschermen tegen de muizen, ratten en slangen. De omgeving is smerig, er is geen waterleiding op het erf en hun behoefte doen zij ergens achter op het erf. Wij hebben direct een ploeg ingehuurd om de omgeving op te ruimen en is er ook een zeil op het dak gelegd zodat bij regen de mensen niet nat worden”, vervolgt Hering.

 

Vismale en Duisker hebben ervoor gezorgd dat de zus geestelijke hulp kon krijgen bij het Psychiatrisch Centrum Suriname. Ook hebben zij gezorgd voor eten en drinken. Dit tweetal heeft zich de afgelopen dagen enorm ingezet om deze arme mensen te helpen. Het ligt in de bedoeling dat deze week een begin wordt gemaakt met het opzetten van een stenen huisje. Verschillende personen binnen de gemeenschap hebben toegezegd een kleine bijdrage te zullen leveren, zodat de huisvesting van broer en zus wordt verbeterd. Naar verluidt heeft first lady Liesbeth Venetiaan ook een toezegging gedaan. Broer en zus moeten zien rond te komen van de schrale AOV van Freddie.

 

Hij heeft zelf geen kinderen en het enige kind van de zus raakte enkele jaren terug verlamd na een zwaar auto-ongeluk. Duisker is niet te spreken over de situatie waarin de familie moet leven en roept daarom de gemeenschap op om een bijdrage te leveren. De mensonterende situatie waarin de familie woont wordt morgen daarom ook in hun programma extra belicht.