Hering: Seksueel actieve vrouwen tussen 25-60 moeten uitstrijkje maken

Hering: Seksueel actieve vrouwen tussen 25-60 moeten uitstrijkje maken

PARAMARIBO- De directeur van Constantin, Geor Hering, pleit ervoor dat alle vrouwen tussen de 25- 60 jaar op regelmatige basis een uitstrijkje laten maken om in een vroeg stadium baarmoederhalskanker op te sporen. Volgens de directeur zijn de meeste vrouwen in Suriname, die seksueel actief zijn, nog te weinig geïnformeerd over de grote noodzaak hiervan. Vrouwen zijn soms al op erg jonge leeftijd seksueel actief met verschillende mannen en lopen daardoor risico’s.

“Pas als er klachten optreden gaat men naar de huisarts of gynaecoloog en dan is het meestal al veel te laat”, stelt Hering.

Vrouwen zouden volgens hem veel assertiever moeten zijn. “Men kan echt wel zelf het initiatief nemen om de huisarts of gynaecoloog te vragen een uitstrijkje te laten maken. Ook kunnen vrouwen vrijblijvend contact opnemen met stichting Lobi. Het is echt niet raadzaam om te wachten totdat men klachten heeft.”

Volgens Hering vergroot een vroegtijdige diagnose van de ziekte de kans op overleving enorm en kan daarmee veel leed voorkomen worden. “Hoe eerder er afwijkingen worden ontdekt, hoe groter de kans op volledige genezing.” Ook het maken van een mammogram, om borstkanker op te sporen, voor vrouwen tussen de 45 – 75 jaar zou de standaard moeten zijn, zegt hij aan GFC Nieuws.

Overigens zouden ook mannen boven de veertig jaar door eenvoudig bloedonderzoek, de PSA -bloedtest, via de huisarts of specialist, al in een vroeg stadium op prostaatkanker kunnen worden gecontroleerd. “Hoe vroeger de diagnose van deze mannenkwaal, des te groter is de kans op overleving.” Zijn organisatie is samen met een Amerikaanse counterpart voornemens de komende periode meer voorlichting te geven op dit stuk.