Beperk het contact met EDC’s

Probeer zoveel mogelijk het contact met ‘endocrine disrupting chemicals’ (EDC’s) te beperken.

Deze hormoonontregelaars worden in een grote verscheidenheid in producten en voedingsmiddelen gebruikt maar komen ook vrij bij luchtvervuiling.

De hormoonverstorende chemische stoffen komen ons lichaam binnen via de huid, de longen en spijsvertering en hebben onder meer een negatief effect op de kwaliteit van erecties, het libido, de vruchtbaarheid en op nog tal van lichaamsprocessen.

Onderzoekers zien ook steeds vaker een link van EDC’s met onder anderen diabetes, zwaarlijvigheid, borstkanker, eierstokkanker, prostaatklachten en schildklierproblemen.

Er zijn maatregelen die u in het dagelijks leven kunt treffen om blootstelling aan deze chemicaliën te verminderen.

1. Eet zoveel mogelijk biologisch, onbewerkt voedsel met een minimum aan verpakking dat zonder pesticiden is geproduceerd. Doe dat ook met dranken.

Was je producten goed of schil het indien mogelijk.

2. Vermijdt onnodige blootstelling aan zoveel mogelijk chemicaliën, onder anderen in de tuin, aan het werk en binnenshuis.

3. Minimaliseer het gebruik van persoonlijke verzorgings- en cosmetische producten die chemicaliën en geurstoffen bevatten. Kies voor zo natuurlijk mogelijk.

4. Bekijk labels op producten om bepaalde chemicaliën te vermijden die verband houden met hormoonverstoring.

5. Houdt uw huis goed geventileerd en stofzuig en stof regelmatig af om chemicaliën te verwijderen die binnenshuis kunnen worden aangetroffen.

6. Was je handen regelmatig om chemicaliën kwijt te raken die je misschien hebt opgepikt. Vooral na het vastpakken van kassabonnetjes.

7. Bewaar dranken en voedsel in roestvrij staal of glas.

Hieronder enkele natuurlijke alternatieven

Okselspray> Gebruik citroensap of lemmetjessap.

Bodylotion> Gebruik pure kokosolie of ontgeurde kokosolie bij een droge huid.

Insectenspray> Gebruik bij voorkeur een klamboe en/of vliegenmepper / muskietenracket  ter bestrijding van muskieten en andere insecten.

Huisschoonmaakmiddelen> Gebruik azijn of baking soda. Azijn werkt desinfecterend, is vetoplossend, verwijdert vlekken en haalt onaangename geuren weg.

Blikvoeding> kies zoveel mogelijk voor onbespoten verse of diepvriesproducten.

Onkruidverdelger>  Azijn is een natuurlijke vervanger voor zeer schadelijke chemicaliën die worden ingezet om onkruid te verdelgen. Onkruid kunt u besproeien met azijn. Een ander alternatief is kokend water.

Water uit flesjes> Kies liever voor water uit de kraan, bij voorkeur zelf gefilterd.