Probleem verergert: Hering wil doorgangshuis voor dakloze gezinnen

Times of Suriname
04/09/2006

Probleem verergert:
Hering wil doorgangshuis voor dakloze gezinnen
Paramaribo – Geor Hering van de Constantin Foundation pleit voor een doorgangshuis voor gezinnen die plotseling dakloos zijn geraakt. Hij denkt hierbij aan gezinnen die opstraat gezet zijn, omdat ze de huur niet kunnen betalen, of mensen die door bijvoorbeeld brand hun huis zijn kwijtgeraakt.

 

Het probleem van gezinnen die plotseling dakloos raken neemt toe en mag volgens Hering niet onderschat worden. Haast dagelijks worden gezinnen op straat gezet, omdat ze de huur niet kunnen betalen of omdat de huurtermijn verstreken is. Meestal gaat het om gezinnen die door de vader in de steek gelaten zijn. De afgelopen weken was het geval van de leerkracht Ingrid Sanches vaker in het nieuws. Deze moeder van vijf woont al 15 jaar op het adres aan de Lotjessteeg en wordt al twee jaar bedreigd uit het huis gezet te worden. Intussen is ze per deurwaardersexploot gesommeerd te vertrekken. Aanvankelijk zou ze afgelopen donderdag het huis uitgezet worden, echter heeft ze nu de ruimte gekregen tot vandaag.

 

Een burger die liever onbekend wil blijven heeft het gezin voor een jaar kosteloos een benedenwoning aangeboden. In dat jaar moet naar een permanente oplossing gezocht worden. De ex-man van mevrouw Sanches vertrok drie jaar terug naar Nederland waar hij een nieuw bestaan opbouwde. Op slinkse wijze wist hij het huis waarin zijn kinderen en hun moeder wonen te verkopen. Dankzij de Constantin Foundation en assemblee voorzitter Paul Somohardjo kreeg mevrouw Sanches de afgelopen week een perceel groot 750 m² in Paramaribo-Noord.