Categorieën
Nieuws

Geor Hering: “Overheid laat doodzieke mensen te vaak in de steek”

 

Times of Suriname
Dinsdag 21 juli 2009

Geor Hering:
“Overheid laat doodzieke mensen te vaak in de steek”

PARAMARIBO- “ Jonge mensen in ons land gaan vaak onnodig vroegtijdig dood en onze overheid doet te weinig om dit tegen te gaan,” zegt een zeer verbolgen Geor Hering. De Constantin directeur zegt dit naar aanleiding van diverse gevallen die zijn organisatie bereiken. “ Doodzieke mensen, die nog een kans van leven hebben, worden te vaak in de steek gelaten.”

Volgens Hering probeert hij al geruime tijd mevrouw Ingrid Brunings, een jonge moeder van 4 kinderen, in Nederland te krijgen voor verdere behandeling tegen kanker. De vrouw is in Colombia geweest, maar de behandeling daar sloeg niet voldoende aan. Colombia liet daarna weten niets meer voor haar te kunnen doen. Ze moest zich maar voorbereiden op haar dood.

“Ik nam hier geen genoegen mee en heb vervolgens haar medisch dossier opgestuurd naar een Nederlands ziekenhuis. Na analyse van haar medische gegevens hebben de Nederlandse specialisten aangegeven dat zij nog hoop hebben. Zij zeggen dat de vrouw een kans van overleven heeft als zij haar snel kunnen behandelen. Wij hebben een dringend beroep gedaan op de autoriteiten om de vrouw te helpen, maar zonder het gewenste resultaat. De kinderen van de vrouw zijn helemaal ontredderd en vragen zich af als hun moeder maar moet doodgaan. “Hering vraagt zich af waarom de relevante ministeries niet inkomen om de doodzieke vrouw te helpen.

Hij stoort zich voornamelijk aan de opstelling van politici die de problemen wel aanhoren maar te weinig doen om structurele oplossingen te vinden.

“ Dagelijks krijg ik arme mensen op mijn kantoor die zich door de overheid in de steek gelaten voelen. Afgelopen zaterdag was het een doodzieke jongeman die zo zwak is dat hij nauwelijks kan lopen en via een gat in zijn keel moet ademen. Hij loopt kermend van de pijn letterlijk stad en land af op zoek naar hulp. Geld voor de bus heeft hij niet”.

“De man heeft een tumor in zijn keel en moet een eigen bijdrage leveren in de kosten voor het maken van een scan. Dat geld heeft hij gewoonweg niet. Sociale zaken komt in met een gedeelte maar hoe zit het dan met het restant? Er zou een structurele oplossing moeten komen voor zieke personen die echt geen geld hebben. Het is een taak van politici om met oplossingen te komen.”

Hering zegt dat zijn organisatie helpt waar het maar kan. Maar in het geval van de jonge moeder heeft hij steun nodig om de vrouw behandeld te krijgen in Nederland. “Tot nu toe laat men de zieke vrouw rustig creperen in afwachting op haar dood. Ik hoop echter dat er nog personen en instanties zijn die willen helpen om het laatste redmiddel van deze zieke vrouw mogelijk te maken.”