Categorieën
Nieuws

Hering wil hardere maatregelen snelheidsduivels  

 

Times of Suriname
Donderdag 5 november 2009

Harder rijden brengt je niet sneller op het werk

Paramaribo – “Als we niet gauw wat doen aan onze rijstijl, zullen er meer doden vallen”, meent Geor Hering van Constantin Foundation.
De organisatie wil dat de regering binnen twee weken strengere maatregelen treft. “We willen snelle noodverordeningen”, klinkt het.

Te veel automobilisten gebruiken de wegen onverantwoord door hard te rijden. Het is zelfs zo, dat medeweggebruikers hieraan gewend zijn geraakt. Deze immuniteit voor het probleem maakt het des te gevaarlijker. “Als je in Paramaribo 45 kilometer per uur rijdt op een plaats waar je 50 mag, haalt iedereen je al toeterend in.

Duidelijke teksten en foto’s zijn een belangrijk begin voor een bewustwordingscampagne.
Daarnaast moeten we ons beijveren voor 30 kilometer per uur-zones en een inhaalverbod op straten als bijvoorbeeld de Nieuw Weergevondenweg. Deze straten zijn veel te smal en te bewoond om met harder dan 30 kilometer per uur rijden veilig erdoor heen te komen.

Borden plaatsen is niet eens een dure oplossing, maar het gebeurd niet. Het lijkt erop dat de regering niets doet”, zegt Hering. De snelheidsbegrenzingen tot 50 kilometer per uur bijvoorbeeld op de Kwattaweg worden amper opgevolgd. Deze weg is extra gevaarlijk voor zwakke weggebruikers als fietsers die er doorheen moeten ; wanneer bussen moeten passeren blijken die te breed voor deze belangrijke verbindingsweg.

De voorlichting is volgens deskundigen klaarblijkelijk niet genoeg. Een auto wordt door racen en onbedachtzaam inhalen een moordwapen. Door snelheidsbegrenzingen tot 30 kilometer per uur krijg je misschien meer files, maar tenminste gaat het er veiliger aan toe, zegt Geor Hering. “Wanneer mensen te hard rijden, zijn ze niet gegarandeerd sneller op hun werk. Je moet in stadsverkeer te vaak remmen waardoor je zelfs meer tijd verliest door het vaak bruusk afremmen en weer optrekken. Dat blijkt uit onderzoek. Om veilig rijgedrag af te dwingen is daarom meer controle en hardere represailles nodig.