Categorieën
Nieuws

Diabetes: Een internationaal zwaarwegend probleem

 

 

Times of Suriname
14/11/2007

Diabetes: Een internationaal zwaarwegend probleem
Paramaribo – Wereldwijd treft diabetes vandaag 246 miljoen mensen. De toename van deze ziekte zal volgens cijfers van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) leiden tot een aantal van 380 miljoen mensen met diabetes in 2025. Hoewel er geen officiële cijfers in Suriname bekend zijn,spreekt voedingsdeskundige Patrick Peterson, die verbonden is aan de Constantin, van een toename. Die relateert hij onder meer aan de toename van het gebruik van geraffineerde koolhydraten en gebrek aan beweging.

 

De IDF noemt als belangrijkste reden voor de diabetes explosie economische veranderingen en veranderingen in levensstijl die daaruit voortvloeien. Artsen en voedingsdeskundigen zijn de laatste jaren heel wat wijzer geworden op het gebied van diabetes; zeker als het om voedingsadviezen gaat. Er mag tegenwoordig een stuk meer,zij het met mate. Het blijft een kwestie van zorgvuldig omgaan met geraffineerde koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen, onderstreept Peterson. In Suriname is er een toename van het gebruik van geraffineerde koolhydraten. De fastfoodindustrie is daar een belangrijke oorzaak van. Verschillende wetenschappelijke onderzoekingen hebben meer dan duidelijk aangetoond dat het frequente gebruik van geraffineerde koolhydraten bijdraagt aan het ontstaan van diabetes type 2.

 

Er is een trend in de westerse samenleving en zeker ook in Suriname, en dat is dat personen steeds op jongere leeftijd geconfronteerd raken met diabetes type 2. Volgens de deskundigen van de Constantin is dat vooral te wijten aan de veranderde levensstijl, zoals kinderen die minder bewegen maar hun vertier achter de pc of tv zoeken. Ook het minder bewegen en het vaker en veelvuldig eten van voeding die rijk is aan geraffineerde koolhydraten levert een belangrijke bijdrage. Er is dus sprake van veel minder bewegingen in combinatie met het gebruik van verkeerde voeding. In het buitenland en vooral in Amerika waar de junkfood industrie veel eerder haar intrede deed, is reeds sprake van een diabetes epidemie.

 

“En als er in Suriname niet op korte termijn meer voorlichting op dit stuk komt, zouden wij ook die richting kunnen opgaan.” Waar de medische wereld zich ook zorgen over maakt,is dat diabetes patiënten vaak onvoldoende op de hoogte zijn van extra risico’s die ze lopen op hart- en vaatziekten. Een ander probleem is het gebruik van transvetzuren (synthetische vetvervangers) die het ontstaan van vaatziekten sterk bevorderen. In Suriname is er op dit stuk nauwelijks informatie naar de gemeenschap toe, vindt Peterson. De transvetzuren komen voor in verschillende koekjes,maar vooral in de olie van fastfoodrestaurants. In geciviliseerde westerse steden zoals New York is het gebruik van deze vetzuren in restaurants intussen verboden.

 

Wetenschappers in Amerika hebben allang achterhaald dat het gebruik van deze vetzuren in grote mate bijdraagt tot het ontstaan van hart- en vaatziekten bij gezonde mensen en nog meer bij diabetes patiënten. Peterson pleit voor de introductie van de nieuwe inzichten van dr. Andrew Weil (Amerikaan) in Suriname. De Constantin werkt met deze nieuwe methode als het gaat om voedingsadviezen. Weil is voorstander van het low glucemic index system. Deze methode wordt met veel succes toegepast en is gebasseerd op het eten van producten van gezonde en vezelrijke voedingsmiddelen die een geringe stijging van de bloedsuiker tot gevolg hebben en een beschermende factor hebben op het bloedvatenstelsel.

 

Peterson: “Met de huidige kennis is het heel goed mogelijk om met diabetes type 2 op een normale manier oud te worden. Belangrijk zijn frequente controles bij de huisarts en eventueel voedingsdeskundigen en een podotherapeut (voetdeskundige….red). Wij zijn ook voorstander van het vaker consumeren van vette vissoorten,zoals Jarabakka,trapoen, haring, makreel, sardien en tonijn. Verder promoot ik het gebruik van olijfolie en adviseer ik personen te stoppen met roken, meer te bewegen en indien nodig af te slanken.