Categorieën
Nieuws

Geor Hering voorziet thuis-en daklozen van maaltijden

 

 

Times of Suriname
Maandag 26 oktober 2009

Maaltijdbonnen vervangen tijdelijke PL-gaarkeuken

PARAMARIBO- De dagelijkse bezoekers van de gaarkeuken van Pertjajah Luhur worden deze week geregistreerd. Nu de mensen niet meer terechtkunnen bij partijcentrum Bigi Dyari voor een bordje eten, zal de Geor Hering Welfare Department aan de hand van de registratie de meest hulpbehoevenden uit de groep dagelijks maaltijdbonnen verstrekken. Hiermee kunnen zij terecht bij twee restauranthouders in de stad .

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft de gaarkeuken van PL vorige week gesloten, omdat die onhygiënisch zou zijn. Tientallen mensen, voornamelijk thuis-en daklozen, die dagelijks werden voorzien van maaltijden, zijn hierdoor in de kou gelaten.

Persoonlijk adviseur van Paul Somohardjo, Geor Hering, bevestigt de nieuwe methode van voedselvoorziening voor deze mensen. Hij zegt dat de organisatie Geor Hering Welfare Department aan de meest hulpbehoevenden een waardebon voor voeding zal verstrekken.

Volgens Hering is er overleg geweest met Somohardjo over het continueren van dit nobele doel: de armen dagelijks een gratis maatlijd bezorgen. Momenteel zijn er met twee restauranthouders afspraken om tegen de kostprijs een maaltijd op tafel te leggen. Het wordt een nasi of een bami van SRD 5. Enkele zaken, zoals het tijdstip en waar de mensen precies terechtkunnen voor een warme maaltijd, worden nog besproken.

Een andere optie is dat er periodiek voedselpakketten worden uitgedeeld. De mensen zullen dan zelf moeten zorgen voor het klaarmaken van de maaltijd. Dit is gisteren besproken tussen Somohardjo en de coördinatoren van de gaarkeuken.

Verder zijn er een aantal scenario’s uitgewerkt om na te gaan hoe een structurele vorm te geven aan de gaarkeukens voor armen. Volgens Somohardjo mogen zij de mensen niet in de steek laten. Deze week zal hij op een persconferentie uit de doeken doen hoe hij denkt de zaak groter en beter aan te pakken.

De Geor Hering Welfare Department is al geruime tijd bezig waardebonnen te verstrekken aan minder bedeelden in de samenleving. Gelet op de ervaring denkt Hering dat ook deze voorlopige voorziening zal meevallen. Geschat wordt dat tussen 70 en 80 mensen in aanmerking zullen komen voor een waardebon voor een maaltijd. Dit is ook de limiet meent hij. Geschat wordt dat op jaarbasis ruim US$35.000 zal worden uitbesteed aan voeding.