Categorieën
Nieuws

Hering helpt bij wegsturen kankerpatiënt naar Nederland

Times
Dinsdag 4 augustus 2009

Brunings weg maar financiën niet helemaal in orde

Ingrid Brunings is zondag met haar man naar Nederland vertrokken waar ze behandeld zal worden aan een ernstige kankeraandoening. Nadat Constantin Foundation de noodbel luidde is er een fonds uit de grond gestampt. Constantin Foundation en een belangrijke donor die niet bij naam genoemd wil worden hebben garant gestaan voor haar vertrek.

Constantin directeur Geor Hering bevestigt het vertrek van Brunings en haar man. Ondanks de garantstelling en middelen uit dit fonds zijn de financiën voor het medisch ingrijpen nog niet voldoende. Brunings heeft zich inmiddels aangemeld bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, een kankerinstituut waar ze weer van top tot teen zal worden onderzocht.

Na de vaststelling van een diagnose zal een medisch team, afhankelijk van het onderzoek aan de slag gaan. Het kan zijn dat ze haar gezwel eerst bestralen waardoor een mogelijke operatie minder ingrijpend kan zijn.

Hering zegt zeer verheugd te zijn over haar vertrek en de wijze waarop de samenleving hierop heeft ingespeeld. Hering vindt dat er wat is gedraald.

“Haar toestand is erg verslechterd de afgelopen weken”, zegt hij. De tickets zijn door het ministerie van Sociale Zaken na interventie van PL- en assembleevoorzitter Paul Somohardjo in orde gemaakt. Ook enkele DNA-leden, onder wie Ruth Wijdenbosch, hebben ondersteuning gegeven.

Nu ligt op stapel een geval van een man met tongkanker. De vraag is volgens Hering of deze man naar Colombia of Nederland moet. Volgens de behandelende KNO-arts bestaat de vrees dat Colombia deze man vanwege de ernst van het gezwel zal afwijzen.

Het fonds, met als trekkers Gloria Lie Kwie Sjoe en Lucia Karssen, is speciaal voor patiënten die niet meer naar Colombia kunnen voor behandeling. Getracht wordt om dit fonds met behulp van derden en waar nodig de overheid een permanent karakter te geven.