Categorieën
Nieuws

Hering wil duurzame ontwikkeling voor het binnenland

 

De Ware Tijd
31/12/2007

Duurzame ontwikkeling voor het binnenland
Paramaribo – Duurzame ontwikkeling teweeg brengen in het binnenland met als doel bestrijding van de heersende armoede. “Het voorzien in je eigen behoeftes als binnenlandbewoner is van belang. Dit kan alleen door productiviteit en dat gaat gepaard met een stukje goede voorlichting”, vindt Geor Hering, directeur van de Constantin Foundation.

Door Hering en ondernemer Surinder Mungra is in samenwerking met diverse organisaties in het buitenland het initiatief genomen te starten met rijstteelt in het binnenland. Dit met als doel de mensen zelf te stimuleren om te produceren. Het zaaigoed is speciaal ontwikkeld voor de bodemgesteldheid van het binnenland. Het gaat om de ADRON 125.

“Al zou je op schelpen zou planten, zou het ontkiemen. Binnen twee weken zal de distributie plaatsvinden naar het binnenland. De mensen hebben hun gronden al zaaiklaar gemaakt”, zegt Mungra.

“De rijstsoorten die gebruikt werden om in te zaaien, zijn gedegenereerd. Vroeger deed men alles handmatig, dat is tegenwoordig achterhaald, vandaar dat deskundigen uit Nickerie erbij zijn betrokken om de bewoners te helpen met de machinaleteelt van rijst”.

“De eerste fase is een experiment, waarbij vijf hectare zal worden ingezaaid. Dit is het begin en in samenwerking met de overheid hopen wij te kijken hoe dit op grootschalige manier kan worden uitgevoerd”, aldus Mungra.

“Het zal niet binnen een paar maanden lukken, maar het is een proces dat nu van start moet gaan. Er moet een stukje mentaliteitsombuiging komen, waarbij men meer gaat produceren in plaats van financiële injecties ontvangen,” verklaart Hering.

De granman van Boven-Suriname is zeer blij met deze ontwikkeling. “Dri tron wan dei w’e nyan alesi drape, fu dat ede mi feni tak disi na wan bun ontwikkeling gi wi bus’kondre man.Want ala sani e kon diri.” Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de regering te vragen meer scholen te bouwen. Dit omdat de kinderen het binnenland verlaten en meestal niet terugkeren. Ook belanden veel jeugdigen in de criminele sfeer, omdat hun ouders hun studie niet verder kunnen betalen.